Signalflaggor

Vi var ute i skärgården och firade storasysters födelsedag här i veckan. Under uteserveringens tak satt flaggor uppspända, familjen kiggade sig omkring och försökte se om de kände igen några länders flaggor. Men nej, det kunde de inte för det var inte nationalitetsflaggor, det var signalflaggor.
Förr i tiden flaggade man till sjöss för att sända meddelanden till båtar runt omkring, då man inte kunde signalera på andra sätt. Jag har hört att det är till sjöss som flaggorna uppfanns, någon gång på 500-talet i Kina. Från sjön eller inte, det är en tradtition som lever kvar än idag, trotts att vi med radio och internet har möjlighet att kommunicera med varandra.
Fartygets nationalitets flagga sätter man antingen högst upp i masten eller akter ut, det finaste stället. På styrbord sida sitter flaggan till det land man ska angöra, detta kallas artighetsflaggan. På babord sida sätter man på handelsfartygen rederiets flagga, medan söndagsseglare kan ha en seglarklubbs flagga eller liknande. Det är också på babords sida man sätter signalflaggan.
När ett handelsfartyg är till sjöss hissar man som regel inte flaggorna eftersom dom slits, det är först när man angör hamn som flaggorna sätts upp. Flaggorna hissas under dygnets ljusa timmar och man kan få böter i vissa länder om man glömmer att hissa flaggorna.
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0