Brandrondering

En gång om månaden går jag igenom hela båtens brandutrustning, allt från brandfiltar till pulversläckare till brandslangar får sig en omgång kärlek. Lösa delar skruvas fast, rostiga delar byts ut och rörliga delar motioneras. Jag börjar på bryggan och tar mig ner längs däckshuset till väderdäcket, från styrmaskinen helt akter ut jobbar jag mig förut, på vägen går jag ner i varje lastrum som utrustats med kolsyresläckare, tills jag tagit mig längst förut på båten, där jag klättrar några lejdare ner till bogpropellern. Inomhus börjar jag på bryggan, går varje däck ner till maskinen, var jag fortsätter varje däck nedåt tills jag hamnar där propelleraxeln slutar.


Så här ser en del av lejdarna ut i lastrummen, från första foten möter stegen tills båda fötterna står fast igen är det 17 steg. Under brandronderingen är jag glad att jag inte bär på massor av utrustning, det är bara jag i arbetsoverallen, lite vaselin i fickan och musik i hörlurarna...


En andre styrmans dröm, ordning och reda i skåpen med brandslangar!


Och här avslutade jag rundvandringen, nere vid axeln som gör att propellern snurrar runt. Fyra pulversläckare utbytta, en pulversläckare trycktestad, två brandslangar reparerade och många gummipackningar har fått sig en omgång vaselin. Tack Takida för trevligt sällskap!
RSS 2.0