Att frakta en flykting

I juni satt jag på durken i min hytt, åt äpple och mobilbloggade. Vi hade dagarna innan hört radiokommunikationen bland fartygen som deltog i räddningsaktionen var man befarade att 700 flyktingar omkom, och jag släppte lös tankarna här på bloggen. Vi var alldeles för långt borta för att kunna komma dem till undsättning och vi hörde inte all kommunikation på grund av avståndet, men vi hörde tillräckligt. Jag hörde tillräckligt.
 
Förra året rapporterades det dagligen om flyktingarna, dödsbåtarna och bilderna på barnflytvästar berörde oss alla. Rapporteringen har avtagit, men problemet kvarstår. EU jobbar på att stoppa dödsbåtarna och flyktingströmmen genom ökad bevakning till sjöss och vakter i land. Men de där flyktingsmugglarna försöker bara hitta nya sätt att frakta flyktingar. I Libyen har man nu hittat en container med 69 flyktingar. Tretton av dem var omkomna. Containern har fastnat på land, men man har haft alla intentioner om att den ska komma ombord på en båt och skeppas till Europa. Men att försöka transportera folk i en container är inte nytt. Det är gammalt och beprövat och vad jag vet har det väldigt få lyckade fall då personerna oftast dör i containern.
 
Av allt som kan hända där ute på jobbet så är min mardröm att en dag tvingas inse att det sitter folk inne i en container. En gång för inte så länge sen trodde jag det var fallet. Det var under en hamnvakt som jag gick ute på däck när jag hörde något från en container. Det låter alltid mycket på däck när vi är i hamn, men det finns oljud och så finns det onormala ljud. Det var en container med bara väggar och presenning som tak, och efter närmare undersökning kunde jag konstatera att stropparna som håller presenningen var lös på ena sidan och slog mot containern. Jag bjöd mina kollegor på ett gott skratt när jag berättade min historia, men så som läget är i världen idag kan man aldrig vara nog säker.
 
I juni var jag chockad och arg. Nu vill jag bara ta de där flyktingsmugglarna i öronen och säga till dem på skarpen att uppföra sig ordentligt. Man skickar alltså inte folk i en container. Punkt.
RSS 2.0